ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy bez jajek

Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy bez jajek

nazwa

Wykonanie

Naleśniki, które powstały w ramach bezglutenowych eksperymentów. Zrobiłam je bez szczególnych proporcji, wlewałam mleko i mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
Do ich pieczenia trzeba trochę więcej cierpliwości ;). S makują trochę inaczej od tradycyjnych, ale biorąc pod uwagę, że nie zawierają mąki pszennej, mleka i jajek, są całkiem niezłe.
Idealne dla osób nietolerujących mleka, glutenu i jajek.
ok. 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
ok. 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
szczypta soli
szczypta ksylitolu
odrobina oleju do smażenia
Do blendera wlać mleko roślinne (lub wodę) oraz dodać pozostałe składniki (mąkę dodawać stopniowo) i miksować na najwyższych obrotach.
Pozostawić na kilkanaście minut i sprawdzić konsystencję ciasta (ewentualnie odrobinę rozrzedzić lub zagęścić).
Smażyć na cienko natłuszczonej patelni, przypiekając bardziej niż tradycyjne naleśniki (jeśli będą blade i słabo przypieczone, mogą pękać przy zwijaniu).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/10/bezglutenowe-nalesniki-z-maki-z.html