ßßß Cookit - przepis na Razowe ciasto drożdżowe z owocami

Razowe ciasto drożdżowe z owocami

nazwa

Wykonanie

Zdrowszy zamiennik ciasta drożdżowego . Mąkę pszenną zastąpiłam w całości mąką razową.
Ciasto nie wychodzi tak puszyste jak tradycyjne drożdżowe i różni się trochę smakiem, ale jak na ciasto razowe jest bardzo dobre.
Składniki na tortownicę (22cm) lub małą blaszkę:
1 i 1/2 szklanki mąki razowej (wymieszanej po równo pszennej i żytniej)
1/2 szklanki mąki owsianej
3 łyżki mąki z amarantusa (lub innej)
3 jajka
40 g drożdży
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
aromat waniliowy
szczypta soli
3/4 szklanki dowolnych owoców (najlepiej kwaśnych, np. porzeczek)
Można dodać na wierzch kruszonkę:
1/4 kostki margaryny
1/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
Albo posypać cukrem pudrem.
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać trochę cukru i mąki. Wymieszać i poczekać aż zacznie rosnąć.
Pozostałe składniki umieścić w misce, wlać rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz.).
Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem, wyłożyć na wierzch owoce, ewentualnie kruszonkę.
Wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec ok. 40-45 minut.
Jeśli ciasto jest bez kruszonki, po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/06/razowe-ciasto-drozdzowe-z-porzeczkami.html