Wykonanie
Placki z
cukinii robię zazwyczaj według podstawowego przepisu, a ostatnio powstały placki z tego, co akurat znalazłam w kuchni ;). Pyszne.2
młode cukinie2
ziemniaki1 duża
marchew1 mała
cebula1
jajko1/2 szklanki
mąki (lub trochę więcej)3 łyżki siekanej
natki pietruszkisól,
pieprzgałka muszkatołowaolej do smażenia
Młodą cukinię wraz ze skórką zetrzeć robotem (lub na tarce o małych oczkach), posolić i odstawić w sitku na 10-15 minut, po czym odcisnąć sok.Obranego
ziemniaka i
cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć sok.Obraną
marchew również zetrzeć na tarce o małych oczkach.Do miski wrzucić warzywa, dodać
jajko,
mąkę, posiekaną
natkę,
przyprawy i wymieszać (jeśli masa jest za rzadka, dodać więcej
mąki).Smażyć cienkie placki na rozgrzanej patelni, dobrze przypiekając z obu stron.