Składniki na ok. 12 sztuk:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych1/2 szklanki bakalii (głównie orzechy laskowe oraz żurawina, migdały-płatki, rodzynki)1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki soli1 łyżka domowego cukru waniliowego1 duże jajko1 szklanka maślanki1/2 szklanki oleju roślinnegoDo jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, cukier i sól oraz bakalie.W drugiej misce połączyć jajko, maślankę oraz olej i wlać do suchych składników.Wymieszać niezbyt dokładnie (aby suche składniki były ledwie wilgotne).Przełożyć łyżeczką do formy - każdą wypełnić do 2/3.Piec w 180 st. przez ok. 30 minut, aż będą lekko rumiane.W przygotowaniu muffinek miałam małego pomocnika:kilka bakalii do buźki, kilka do miski...... i w jedzeniu również ;)