Wykonanie
Robiłam już ciasta z
fasoli czy
ciecierzycy, a tym razem zrobiłam mix obydwu tych ciast.Ciasto wy szło miękkie i lekko wilgotne, a najważniejsze - r obi się je ekspresowo . Ciasto nie smakuje jak tradycyjne, pieczone na
mące, ale na pewno można je jeść bez wyrzutów sumienia . Ciasto jest dobre, choć osobiście bardziej smakowała mi w wersji z samej
ciecierzycy z
kakao.1 puszka odsączonej
ciecierzycy (240 g)1 puszka odsączonej
białej fasoli (240 g)4
jajka5 łyżek
musu jabłkowegook. 3/4 szkl.
cukru(lub
ksylitolu)1 łyżeczka
sody (lub
proszku do pieczenia)6 łyżek zmielonych
migdałów2-3 łyżki zmielonych
płatków owsianych (bezglutenowych - dla osób uczulonych)1
aromat cytrynowyotarta skórka z 1/2
cytryny (wcześniej sparzonej)garść
jagód goji,
rodzynek lub
suszonej żurawinyopcjonalnie 3-4 łyżki
kakao (dla uzyskania ciemnego koloru i lepszego smaku)Rozgrzać piekarnik do 180'C.Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.Następnie sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco słodkie i na końcu dodać
jagody goji lub
żurawinę.Przelać do tortownicy (23 cm) i piec ok 30-35 minut.Po przestudzeniu można przełożyć
dżemem lub dekorować
dżemem przed podaniem.