ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze strączków z cytrynową nutą, bez mąki i tłuszczu

Ciasto ze strączków z cytrynową nutą, bez mąki i tłuszczu

nazwa

Wykonanie

Robiłam już ciasta z fasoli czy ciecierzycy, a tym razem zrobiłam mix obydwu tych ciast.
Ciasto wy szło miękkie i lekko wilgotne, a najważniejsze - r obi się je ekspresowo . Ciasto nie smakuje jak tradycyjne, pieczone na mące, ale na pewno można je jeść bez wyrzutów sumienia . Ciasto jest dobre, choć osobiście bardziej smakowała mi w wersji z samej ciecierzycy z kakao.
1 puszka odsączonej ciecierzycy (240 g)
1 puszka odsączonej białej fasoli (240 g)
4 jajka
5 łyżek musu jabłkowego
ok. 3/4 szkl. cukru(lub ksylitolu)
1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia)
6 łyżek zmielonych migdałów
2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych - dla osób uczulonych)
1 aromat cytrynowy
otarta skórka z 1/2 cytryny (wcześniej sparzonej)
garść jagód goji, rodzynek lub suszonej żurawiny
opcjonalnie 3-4 łyżki kakao (dla uzyskania ciemnego koloru i lepszego smaku)
Rozgrzać piekarnik do 180'C.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
Następnie sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco słodkie i na końcu dodać jagody goji lub żurawinę.
Przelać do tortownicy (23 cm) i piec ok 30-35 minut.
Po przestudzeniu można przełożyć dżemem lub dekorować dżemem przed podaniem.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/08/ciasto-ze-straczkow-z-cytrynowa-nuta.html