ßßß Cookit - przepis na Chrupiący chleb bez mąki, z kaszy gryczanej i słonecznika

Chrupiący chleb bez mąki, z kaszy gryczanej i słonecznika

nazwa

Wykonanie

Eksperymentów z chlebe m ciąg dalszy... Zmodyfiko wałam przepis na chleb bez mąki oraz chleb z kaszy gryczanej, które ostatnio piekłam.
Chleb j est przyjemnie chrupiący, bardzo smaczny. Nie zawiera glutenu, mąki, same ziarna - polecam każdemu do wypróbowania :).
Proporcje składnik ów trochę "na oko" (dodaj cie więcej tych, które bardziej lubicie). Ch leb jest bardzo smaczny, a im cieńszy, tym bardziej chrupiący.
Przygotowani e : 10 minut + ok. 30 min. czas oczekiwania, czas pieczenia (30+ 7 min .) i s tygnięcia (ok. 15 min.).
Składniki na dużą blaszkę:
210 g skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej (Badapak)
1 00 g nasion słonecznika
7 0 g nasion siemienia lnianego
5 0 g sezamu
35 g łusek psyllium(4 czubate łyżki)
1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
3-4 łyżki oleju rzepakowego
250-350 ml wody
Kaszę gryczaną namoczyć przez noc, odlać wodę i kiełkować przez 2 - 3 dni (przepłukując 2 razy dziennie).
Wymieszać w misce skiełkowaną kaszę ze wszystkimi suchymi składnikami . Olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody).
Wyłożyć na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem) i ró wn omiernie wygładzić masę łopatką (na grubość max.1cm). Odstawić na ok. pół g odz iny.
Rozgrzać piekarnik do 175'C. Chleb umieścić na środkowej półce piekarnika i piec przez 3 0 minut.
Wyjąć chleb, przekręcić go na druga stronę i podpiec przez 7 minut n a samej kratce .
Odstawić do wystygnięcia na ok. 2 0 minut i pok roić na kawałki.
Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 dni.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/06/chleb-bez-maki-z-kasza-gryczana-i.html