ßßß Cookit - przepis na Płaski chlebek bez mąki, z samych ziaren w 25 minut

Płaski chlebek bez mąki, z samych ziaren w 25 minut

nazwa

Wykonanie

Zmodyfiko wałam przepis na chleb bez mąki, który ostatnio piekłam. Zmieniłam proporcje składnik ów, formę pieczenia oraz skróciłam czas oczekiwania i p iecz enia.
Ch leb jest tak sam o smaczny, jak p oprzedni . Zachęcam Was do wypró bo wania :).
P rzygotowani e : 10 minut,czas oczekiwania (ok. 1 godz.), pieczenia (2 5 min .) i s tygnięcia (30 min.).
Składniki na dużą blaszkę:
210 g płatków owsianych górskich
1 00 g nasion słonecznika
7 0 g nasion siemienia lnianego
20 g migdałów
20 g sezamu
35 g łusek psyllium(4 czubate łyżki)
10 g otrąb (2 łyżki)
1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)
1 łyżeczka stewi i
3-4 łyżki oleju rzepakowego
500-5 50 ml wody
Wymieszać w misce wszystkie suche składniki . Olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody).
Wyłożyć na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem) i ró wn omiernie wygładzić masę łopatką (na grubość ok.1cm). Odstawić na ok. 30-50 minut .
Rozgrzać piekarnik do 175'C. Chleb umieścić na środkowej półce piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć chleb, przekręcić go na druga stronę i podpiec przez 5 minut. Odstawić do wystygnięcia na ok. 30 minut i pok roić na kwadraty. Przechowywać przez 3 dni,można część zamrozić .
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/05/najzdrowszy-chleb-bez-maki-w-25-minut.html