ßßß Cookit - przepis na Makowiec na lanym cieście

Makowiec na lanym cieście

nazwa

Wykonanie

Prosty przepis na pyszny makowiec wg. przepisu mojej mamy. Z nika ekspresowo ze stołu, polecam :).
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy Winiary
5 jajek
sok z 1/2 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
1 puszka masy makowej (lub przygotować masę samemu)
Masło utrzeć z cukrem (cukier dodawać stopniowo).
Następnie dodawać po 1 jajku, na przemian z częścią mąki zmieszanej z proszkiem - do momentu, aż masa będzie gładka.
Na końcu dodać sok i skórkę z wyparzonej cytryny .
Trochę więcej niż połowę ciasta wlać do prostokątnej formy silikonowej (lub metalowej, wyłożonej papierem do pieczenia).
Na ciasto wyłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec ok. 40 min.
Po upieczeniu i wystudzeniu, można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/01/makowiec-na-lanym-ciescie.html