Wykonanie
Składniki:- 2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej- 2
jajka- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 2 łyżki
cukru- 3/4 szklanki
mleka- 25g świeżych
drożdży- 80g
masła- szczypta
soli- 2 duże
jabłka- szczypta
imbiru- 1 łyżeczka
miodu- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 2 łyżeczki
soku z cytryny-
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Do miski przesiewamy
mąkę,
sól, robimy dołek, wlewamy letnie
mleko wymieszane z
drożdżami oraz
cukry, mieszamy łyżką i pozostawiamy pod przykryciem, aż ciasto się ruszy.2. Następnie dodajemy
żółtka, roztopione i lekko ostudzone
masło, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.3. Ciasto ponownie lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy na 0,5cm grubości, kroimy na kwadraty.4.
Jabłka obieramy i oczyszczamy, kroimy w kosteczkę, mieszamy z
sokiem z cytryny,
miodem,
cynamonem i
imbirem.5. Na każdy kwadracik ciasta, kładziemy przygotowane
jabłka, zawijamy na kształt trójkącików, dociskając brzegi.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, odkładamy na ok. 15 min. Każde
ciastko smarujemy lekko roztrzepanymi
białkami.6.
Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min, aż się lekko zrumienią. Gotowe posypujemy
cukrem pudrem.Inspiracja: babeczka.zuzka.pl