Wykonanie
Składniki:- 1,5kg
mięsnych żeberek wieprzowych- 3 ząbki
czosnku- 1
czerwona cebula- 1 płaska łyżeczka
imbiru- 40g
brązowego cukru- kilka
goździków- 1/2 szklanki
ketchupu- 1,5 łyżeczkia
cynamonu- 2 łyżki
miodu- 1 łyżeczka ziaren
kolendry- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej-
bulion na
wędzonym boczku-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w
bulionie ok. 20 min.2.
Cebulę i
czosnek siekamy, podsmażamy, dodajemy
cukier, pozostawiamy by lekko się skarmelizował (uważać by nie przypalić). Następnie wrzucamy rozdrobnione ziarna
kolendry i pozostałe
przyprawy,
ketchup, gotujemy 15 min., pod koniec dodajemy
miód i wlewamy ok. 1/2 szklanki
bulionu z
żeberek, zagotowujemy.3.
Żeberka marynujemy w przygotowanym sosie, co najmniej 3 godziny.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach (pieczemy pod przykryciem, odkrywamy na ostatnie 10 min. pieczenia). Podajemy z frytkami.