Wykonanie
Składniki:*na
bezę- 6
białek mocno schłodzonych- 250g
cukru pudru- 1 łyżeczka
soku z cytryny- 1 łyżka
mąki kukurydzianej*na krem- 250g
serka mascarpone- 200ml
śmietany 30%- 1 łyżeczka świeżo zmielonej
kawy- 2 łyżki
cukru- 1/4 szklanki mocnej
kawy*dodatkowo- 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady- 1 łyżeczka świeżo zmielonej
kawy- 1 łyżeczka
cukru pudru-
wiśnie ze słoikaSposób przygotowania:1. Na papierze do pieczenia rysujemy 2
okręgi o średnicy ok. 18cm.2.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając stopniowo
cukier puder. Kiedy
beza będzie sztywna i lśniąca, delikatnie mieszamy z
sokiem z cytryny i
mąką kukurydzianą.3. Dużą blachę wykładamy papierem z narysowanymi okręgami.
Łopatką lub nożem równomiernie rozprowadzamy masę z
białek, wyrównujemy krążki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min., później pieczemy w 150 stopniach przez ok. 45 min., aż
beza będzie beżowa i wysuszona (jeśli używamy pieca z termoobiegiem pieczemy najpierw w 150 stopniach, później w 110). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy
bezę w środku do ostygnięcia.4. W misce ubijamy
śmietanę na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżki
cukru i
serek mascarpone. Na samym końcu mieszamy ze świeżą zmieloną
kawą i z wcześniej przygotowaną i ostudzoną
kawą.5. Wystudzone
bezy przekładamy
kawowym kremem oraz odsączonymi
wiśniami (nie za dużo, aby krem nie był zbyt mokry), dekorujemy posiekaną
czekoladą i
kawą wymieszaną z
cukrem pudrem.