Wykonanie
Składniki:- ok. 2,5 kg
mięsnych żeberek- ok. 2 szklanki Coca-Coli*na marynatę- 4 łyżki
sosu sojowego- 4 łyżki
oleju- 4 ząbki
czosnku- 1-2 łyżki
soli- 2 łyżeczki
słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki
ostrej paprykiSposób przygotowania:1.
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy
solą. Zmiażdżony
czosnek mieszamy z
olejem,
sosem sojowym i
paprykami.
Mięso polewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej do lodówki na całą noc.2. Po tym czasie
żeberka obsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy Colą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 2 godz. Następnie
mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze 20-30 min, aż ładnie się zrumieni i będzie całkowicie miękkie. Przed podaniem można posypać świeżymi
ziołami.Inspiracja:zjemto