Wykonanie
Składniki:- 3/4 szklanki
ryżu do risotto- 200ml
białego wina- ok. 500ml
bulionu warzywnego- 1 ząbek
czosnku- 1-2
szalotki- 1 mała puszka
mleka kokosowego- szczypta
płatków chili-
oliwa- 10-15 średnich obranych
krewetek- 1 łyżka
masła-
natka pietruszkiSposób przygotowania:1. Na
oliwie podsmażamy posiekany
czosnek i
szalotki, następnie wsypujemy
ryż, by lekko się zeszklił. Całość zalewamy
winem. Gdy połowa
wina wyparuje, partiami wlewamy
bulion, od czasu do czasu mieszając, aż
ryż wchłonie cały płyn.2. Kilka
krewetek odkładamy do dekoracji, pozostałe drobno kroimy i wrzucamy do prawie gotowego
ryżu, pozostawiamy na ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na końcu do risotto dodajemy
mleko kokosowe i
masło, jeśli trzeba przyprawiamy
solą.3. Odłożone
krewetki podsmażamy na złoty kolor, na rozgrzanej
oliwie, solimy.3. Risotto wykładamy na talerze, dekorujemy podsmażonymi
krewetkami,
natką pietruszki i
płatkami chili.Inspiracja:bazyliaczywanilia