Wykonanie
Składniki:- 300ml
śmietany 36%- 2
jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)- 100g
cukru- 1 łyżka letniej
wody- 2
pomarańcze- 2 garści listków
melisySposób przygotowania:1.
Pomarańcze filetujemy, tak by otrzymać sam miąższ, bez skóry i błonek, następnie drobno kroimy i pozostawiamy na sitku, by ociekły.2.
Melisę bardzo drobno siekamy.3.
Śmietanę ubijamy na sztywno.4.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając połowę
cukru.5.
Żółtka ubijamy na puszystą masę z pozostałym
cukrem i z 1 łyżką
wody.6. Do
żółtek stopniowo dodajemy
białka, później
śmietanę. Na końcu mieszamy z
melisą i
pomarańczami.7. Masę przekładamy do zamykanego pudełka i mrozimy kilka godzin.Inspiracja:poracoszjesc