Wykonanie
Cześć!Dzisiaj zapraszam Was na kolejną porcyjkę
lodów (wcześniejsze znajdziecie tutaj).Tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić dodając
pomarańcze oraz
melisę.Te dwa składniki bardzo dobrze smakują razem, gwarantuję Wam ;-).

Lato zbliża się wielkimi krokami, nawet w niektórych częściach Polski już jest.Nie każdy ma również w domu maszynkę do
lodów, a te
lody nie wymagają jej!Nie wymagają również mieszania!Zatem zapraszam Was gorąco go wypróbowania przepisu!Bez mieszania, bez maszynki!Składniki:300 ml
śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2
jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)100 g
cukru (można dać więcej, jednak tyle
daje wystarczającą słodkość)1 łyżka
wody przegotowanej, ciepłej2
pomarańczepęczek
melisy (używamy tylko liści)Wykonanie:Pierwszą czynnością, którą musimy wykonać jest filetowanie
pomarańczy, czyli obieramy je dokładnie ze skórki, tak aby pozbyć się całego albedo, wszystkich błonek, następnie wykrawamy cząstki
pomarańczy, tak aby pozostał nam sam miąższ, wykrawamy pomiędzy błonkami.
Pomarańcze pozostawiamy na sitku, następnie bardzo je rozdrabniamy.Listki
melisy drobno siekamy.Przygotowujemy 3 miski. W jednej umieszczamy
śmietanę, w drugiej
białka, w trzeciej
żółtka.Do
żółtek dodajemy 50 g
cukru i 1 łyżkę
wody. Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy
cukier i ubijamy ponownie.
Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę.Do
żółtek dodajemy stopniowo, po łyżce
białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy
śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy odsączone
pomarańcze oraz
melisę, dokładnie mieszamy.Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.

Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby było możliwe uformowanie kulek łyżką do
lodów.Z powodu obecności surowych
jajek lepiej spożyć
lody szybko, w ciągu kilku dni.Smacznego!