Wykonanie
Oto moja największa duma, tort "bukiet róż", powstał w takim zamieszaniu i w takim pędzie, że można by się spodziewać, iż nic z tego nie wyjdzie, a tu proszę, najpiękniejszy tort jaki udało mi się zrobić. Wszystko przez to, że opatrznie zrozumiałam moją przyjaciółkę Michasię, dla której piekę większość
tortów i która jest moim najwierniejszym klientem. W ciągu jednego miesiąca zamówiła 5
tortów, a ja mam co robić:) Otóż miałam upiec tort na roczek jaj braciszka Karola, więc wymyśliłam, że upiekę tort w kształcie misia. I wprawdzie Michasia napisała, że mogą być dwa
torty, bo gości będzie około 30, ale ja uznałam, że miś starczy spokojnie na 30 osób. Kiedy już miś był prawie gotowy, to dałam jej znać, że TORT jest do odebrania, a ona się pyta jak TORT, nie TORTY? Okazało się, że jeden tort miał być dla babci z okazji urodzin, a drugi dla braciszka. Więc trochę wstrząśnięta tym, że
mogę nie zdążyć przy pomocy mojego najukochańszego pomocnika, który nigdy mnie nie opuszcza przystąpiłyśmy do działania...i oto powstał na czas tort bukiet...a ja jestem nim ciągle zachwycona:)PS. Za zdjęcia dziękuję Kai :)
Na kruchy spódskładniki75 g
mąki25 g
cukru pudru60 g
masłakilka kropli
aromatu cytrynowegoZ podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim tortownicę o śr. 18 cm wyłożoną (samo dno) papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki.Po tym czasie piec w 200 st. C aż się przyrumieni.
Biszkoptskładniki4
jajka100 g
cukruszczypta
soli100 g
mąki tortowej20 g
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaW dużej misce lub garnku oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka odłożyć na później.
Jajka koniecznie muszą być z lodówki, dobrze by było gdyby miska w trzepaczki, którymi będziemy ubijać
biszkopt były również zimne. Do
białek dodać szczyptę
soli i ubijać pianę na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zaczyna być sztywna dodać
cukier i dalej ubijać. Po dodaniu całego
cukru dodać po jednym
żółtku. Następnie wsypać
mąki wymieszane z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszać do połączenia się składników. Blachę-najlepsza będzie ta która jest w komplecie z piekarnikiem wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciast. Wyrównać. Piec ok 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć i nakryć mokrą ściereczką. Ostudzić.Na masę
owocowąskładniki3 łyżki
żelatyny rozpuszczone w pół szklanki gorącej
wody400 g
owoców np.
maliny,
borówki,
jeżyny,
brzoskwinie400 g
śmietany kremówki100 g
cukru pudrukilka łyżek kwaśnej
konfitury lub
dżemu, najsmaczniejszy jest
porzeczkowy.
Owoce zmiksować na mus i pogrzać. Dodać rozpuszczoną w wodzie
żelatynę, wymieszać i wystudzić. Wstawić do lodówki, aż masa zacznie tężeć. W tym czasie ubić
śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać
borówkowy mus i
cukier. Wszystko razem zmiksować.Składanie
tortu zilustrowane jest w tym
poście.Schłodzić najlepiej całą noc.
Masa do dekoracjiskładniki500 g
mascarpone300 g kremówki
cukier puder do smakuzagęstnik do
śmietanybarwniki spożywcze (ja pomieszałam niebieski i różowy)Kremówkę i
mascarpone umieścić w jednym naczyniu (powinny być dobrze schłodzone przed ubijaniem), ubijać na niskich obrotach, gdy zacznie gęstnieć dodać zagęstnik i
cukier. Ubić na sztywną masę, uważając, żeby się nie zważyło. Następnie na torcie rozsmarować białą masę, tak żeby pokryła i wyrównała boki i wierzch. Przełożyć 1/3 masy do mniejszego naczynie dodać barwnik, aby uzyskać mocny kolor, przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką Wilton 1 M i przyłożyć końcówkę do
tortu pod kątem 90 st. Wyciskać z masy róże. Jak to zrobić, pokazuje filmik poniżej. Postąpić podobnie z resztą masy, dodając za każdym razem mniej barwnika. Dziury pomiędzy różami wypełnić rozetkami z pozostałej masy. Udekorować perełkami i listkami
mięty.