Wykonanie
Jak to mówią,
absolutny MUST HAVE sezonu na
gruszki;) Pyszne
czekoladowe ciasto i chrupiące
gruszki, czy może być coś lepszego? A do tego prosty przepis i ekspresowe wykonanie plus dodatkowa zaleta jaką jest możliwość zamrożenia ciasta a później rozmrożenia w piekarniku w razie potrzeby.Nic tylko smakować. A uwierzcie, że ciężko jest się oprzeć
gruszką otoczonym
czekoladą...ciekawi mnie tylko czy Piękna Helena była rubensowskich kształtów ;)Składniki:200 g
gorzkiej czekolady175 g
masła5
jajek2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli200 g
cukru250 g
mąki1,2 kg
gruszekkilka łyżek
konfitury morelowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Czekoladę z
masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Jajka utrzeć w całości z
cukrem,
cukrem waniliowym i
solą. Połączyć z masą
czekoladową.
Mąkę wymieszać z proszkiem i domieszać do całości delikatnie, ale zdecydowanie. Obrane
gruszki rozkroić na połowę, wybrać gniazda nasienne i naciąć wypukłą część.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wym.40x23cm) wylać ciasto. Na nim poukładać
gruszki naciętą stroną ku górze. Piec w 150 st. C z termoobiegiem lub w 175 st. C bez termoobiegu około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnąć, odstawić. W tym czasie w garnku podgrzać
konfiturę i posmarować nią
gruszki. Można posypać podprażonymi
płatkami migdałowymi.Smacznego :)