Wykonanie
Pogoda nie sprzyja ostatnio gotowaniu. W związku z tym dziś proponuję prostą i szybką
sałatkę z
rukoli z
szynką i
octem balsamicznym. Jest pyszna i lekka, a prezentuje się tak:
Składniki:pół opakowania
rukoli6 plastrów
szynki dojrzewającej (u mnie szwarcwaldzka)100 g
fetyczarne oliwkiocet balsamicznyoliwasól,
pieprz, ewentualnie odrobina
cukru trzcinowegoRukolę umyć i osuszyć.
Fetę pokroić w kostkę,
szynkę porwać palcami na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misie, skropić
oliwą i
octem balsamicznym, doprawić
solą i
pieprzem, a w razie konieczności odrobiną
cukru (zależy od kwaśności
octu), dokładnie wymieszać. I gotowe, najlepiej smakuje ze świeżą
bagietką. Uwielbiam maczać
pieczywo w sosie, który zbiera się na dnie miski :)