Wykonanie
Spodobały się nam potrawy inspirowane kuchnią meksykańską. Szczególnie że dzięki temu
mogę znów nakarmić Alastora
rybą. Bardzo spodobał mi się sposób gotowania
ryby z
przyprawami i szybko wykorzystałam go do innych przepisów . Tak przyrządzone
mięso jest pyszne i zdrowe.Składniki na 4 sztuki (trzeba liczyć 2 sztuki na osobę):450 g
białej ryby o zwartym
mięsie (użyłam
czerniaka)4 pszenne tortille
2 duże liście
sałaty rzymskiejok. 5 cm kawałek
ogórka zielonego3 łyżki
jogurtu greckiego200 ml passaty pomidorowejpól łyżeczki
chilli w proszku2 ząbki
czosnkupół łyżeczki ziaren
kminkuszczypta
oreganoszczypta
cukru muscovadoopcjonalnie: łyżeczka
koperkusól,
pieprzdo podania: ćwiartki
limonkiFilety z ryby opłukać, pozbawić ości, podzielić na 8 równych części i umieścić w płaskim rondlu. Zalać
wodą tak żeby przykryła
rybę, dodać posiekany
czosnek,
kminek,
oregano i szczyptę
soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Osączyć z
wody i trzymać w cieple. W międzyczasie przygotować sosy i
sałatę. Ostry
sos pomidorowy: do garnuszka wlać passatę, dodać
chilli,
sól,
pieprz i
cukier (można dodatkowo dodać kilka kropel
sosu tabasco), doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut żeby zgęstniał.
Sos jogurtowy:
ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z
jogurtem, doprawić
sola i
pieprzem, można dodać
koperek.
Sałatą posiekać na cienkie paski. Tortille podgrzać zgodnie z przepisem na opakowaniu (użyłam patelni grillowej). Gorące składać na pół tak żeby utworzyły się "łódeczki", które należy posmarować gorącym
sosem pomidorowym, ułożyć ciepłą
rybę, następnie posypać
sałatą i polać sosami. Podawać z ćwiartkami
limonki.