Wykonanie
"dobre... ej... to dobre jest... ej, przecież ja nie lubię
imbiru!"Powyższy cytat z naszej koleżanki chyba najlepiej oddaje, co można powiedzieć o tym przepisie.
Ciasteczka cynamonowe lub
kakaowe, czy nawet
limonkowe nie dziwią aż tak bardzo. Jednak połączenie
maślanego smaku ciasta z kandyzowanym,
ostrym imbirem daje niespodziewanie dobry i zaskakujący efekt.
Imbir w ciastkach zapieka się tylko z zewnątrz, w środku pozostając miękki,
dzęeki czemu ciastka zawierają coś przypominającego
imbirowe żelki - a żelki zawsze są ok :)Składniki:pół szklanki kandyzowanego
imbiru200 g
masła250 g
mąkisok z ćwiartki
pomarańczyłyżeczka mielonego
imbiru90 g drobnego
cukru-kryształuW pierwszej kolejności w robocie kuchennym rozdrobnić
imbir na drobne kawałeczki - jednak nie za małe, nie chodzi o to, by zrobić z niego mielony ;) Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczki o średnicy ok. 2 cm, zawinąć w folie spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Po schłodzeniu z wałeczka odkrawać plasterki ciasta o grubości ok pół. centymetra i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku ok. 15 minut.