ßßß Cookit - przepis na Śląska klasyka: Modro kapusta

Śląska klasyka: Modro kapusta

nazwa

Wykonanie

Na blogu nadal kuchnia śląska. Dziś klasyk: modro kapusta, która w powszechnej opinii chyba jeszcze bardziej definiuje kuchnię śląską, niż kluski śląskie - tak białe, jak i czarne . Nic tylko czekać aż Krzysztof Hanke wyskoczy na mopliku zza lodówki ;)
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
20 dkg boczku
2 jabłka
sok z połowy cytryny lub 2 łyżki octu winnego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, cukier
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Kapustę poszatkować, podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Dodać sok z cytryny lub ocet (wtedy czerwona kapusta zrobi się modra :P), sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać 5 łyżkami wody, dusić przez 40-50 minut na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać starte na grubej tarce jabłka i doprawić do smaku cukrem.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/06/slaska-klasyka-modro-kapusta.html