Wykonanie
Zaczynamy naszą akcję kuchni Ameryki Północne j od klasycznego przepisu na amerykańskie brownie . To ciasto występuje w setkach odmian, smaków, z wieloma dodatkami. My zdecydowaliśmy się na wersję z
migdałami.Ciasto świetnie się przechowuje i transportuje, stąd często w USA jest elementem śniadania do pracy.Składniki na dużą foremkę:2 tabliczki
gorzkiej czekolady150 g
masła250 g
cukru150 g
mąki2
jajkałyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soliszczypta
cynamonuszklanka
migdałów lub
orzechów włoskichCzekoladę rozpuścić z
masłem na parze.
Jajka roztrzepać z
cukrem i
przyprawami na gładką masę, dodać
mąkę i
migdały, wymieszać, następnie dodać masę
czekoladową, mieszać aż dobrze się połączy (używam szklanej miski do mieszania ciasta, więc łatwo zauważyć kiedy wszystko jest wymieszane). Prostokątną foremkę wysmarować
masłem i wysypać
mąką, przelać do niej ciasto (uwaga, ciasto ma dość specyficzną konsystencję, najlepiej starać się wylać je równomiernie, bo nie bardzo chce się wygładzić
łopatką). Piec w temperaturze 180 stopni ok. pół godziny, sprawdzać patyczkiem, ale uwaga, ciasto jest kleiste, więc będzie oblepiało patyczek, chodzi o to żeby nie było na nim surowej masy). Po ostudzeniu pokroić w kwadraty.