Wykonanie
Dziś ostatni nasz przepis do akcji kuchni czeskiej. Lívance, czyli czeskie racuchy - obowiązkowo na drożdżach a do tego pyszny sos z
owoców leśnych. Idealne na szybki obiad.Składniki:Ciasto:250 g drobnej
mąki25 g
drożdży1
jajko300 ml
mleka60 g
cukrułyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soliolej do smażeniaSos
owocowy:400 g świeżych lub
mrożonych owoców leśnych50 g
cukru kryształuopcjonalnie 1 łyżeczka mielonego
cynamonuDrożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać pozostałe składniki ciasta, mieszać tak długo aż ciast
zrobi się gładkie, lekko błyszczące i będzie odrywało się od ścianek miski (ciasto jest rzadkie, więc nie odchodzi od ścianek jak normalne
drożdżowe, ale bez problemu da się uchwycić ten moment). Należy pamiętać, ze
mleko powinno być ciepłe (podgrzewam w podgrzewaczu do butelek, to bardzo dobry sposób :)). Ciasto odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować sos
owocowy:
owoce umieścić w ganku, zasypać
cukrem i gotować aż
cukier się rozpuści w soku z
owoców, do gotowego sosu można dodać
cynamon. Na patelni rozgrzać
olej, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na brązowo.Na patelni na
oleju smażymy racuchy, na złoty kolor, z obu stron. Podawać z gorącym sosem.