Wykonanie
Według legendy, tureccy piekarze recepturę na
pieczywo przekazał sam Adam po wygnaniu z raju, którą sam otrzymał od archanioła Gabriela. Wybór
pieczywa jest ogromny. Poniżej przepis na nadziewane poğaça, czyli bułeczki z ciasta na
jogurcie. Jako nadzienie został użyty
biały ser, zwany w Turcji beyaz peynir. Można do tego użyć tak
sera feta, jak i naszej
bryndzy.Składniki:350 g przesianej
mąki pszennej80 ml
oleju150 g
jogurtu naturalnego2
białkałyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
soli200 g
sera owczego2 łyżki
mleka2
żółtka do smarowanianasiona
czarnuszki do posypania
Jogurt połączyć z
olejem,
białkami i odrobioną
soli. Proszek wmieszać do
mąki i dodać do wcześniej przygotowanej mieszaniny. Wyrobić dobrze formujące się lekkie ciasto (jeżeli jest za twarde, dodawać
olej lub
jogurt).
Ser pokruszyć, wymieszać z
mlekiem i wyrobić z nich nadającą się do formowania masę.Uformować około 5-centymetrowe kulki z ciasta. Lekko spłaszczyć, na każdą nałożyć łyżeczkę masy serowej i zalepić do środka. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe posmarować
żółtkiem i posypać
czarnuszką. Piec aż się zrumienią, ok. 20-25 minut w temperature 180 stopni. Świetnie smakują i na ciepło i na zimno.