ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w marynacie pomarańczowej, pieczona w imbirowej glazurze

Pierś z kurczaka w marynacie pomarańczowej, pieczona w imbirowej glazurze

nazwa

Wykonanie

Danie dla miłośników wyrazistych i prostych kompozycji smakowych. Pierś z kurczaka marynowana w soku z pomarańczy, sosie teriyaki i czosnku, następnie pieczona w imbirowo-miodowej glazurze. Pyszny sposób na szybki obiad. W ten sposób można zrobić pierś z indyka lub kaczki. Bardzo polecam.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
5 łyżek soku z pomarańczy
3 łyżki sosu teriyaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka tartego imbiru świeżego
2 łyżki miodu naturalnego
szczypta suszonego tymianku
szczypta soli
oliwa
do podania:
zredukowany ocet balsamiczny*
rukola
oliwa
Przygotowanie:
Jedną łyżkę sosu teriyaki wymieszać z sokiem z pomarańczy i ząbkami czosnku (pokrojonymi w plastry), tymiankiem i szczyptą soli. Włożyć piersi z kurczaka i odstawić minimum na godzinę (lub całą noc).
Po tym czasie usunąć ząbki czosnku.
Na rozgrzaną oliwę włożyć piersi z kurczaka i przez chwilę obsmażyć z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wlać pozostałą ilość sosu teryjaki, ocet ryżowy, miód oraz imbir, podgrzać przez chwilę, aby składniki się połączyły.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować po wierzchu glazurą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 25 minut.
Podawać na liściach rukoli skropionych oliwą. Całość udekorować zredukowanym octem balsamicznym.
Smacznego :)
* zredukowany ocet balsamiczny można kupić gotowy
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/10/piers-z-kurczaka-w-marynacie.html