ßßß Cookit - przepis na Kotlety pieczone z pomidorami i tymiankiem

Kotlety pieczone z pomidorami i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio najbardziej lubię formę przygotowania obiadu z wcześniej podsmażonych kawałków mięsa, doprawionych na ciepło i podpieczonych dodatkowo w piekarniku. To szybka opcja, nie wymagająca długiego marynowania, temperatura pozwala szybciej pochłonąć smak marynaty przez mięso. Dziś znów eskalopki ale mogą to być dowolne kotlety z wieprzowiny. Z pomidorkami koktajlowymi, które po upieczeniu stają się słodkie i kwaśne. Tymianek to moja ulubiona przyprawa, idealnie tu pasuje.
Składniki:
6 eskalopek
gałązka pomidorów koktajlowych
garść świeżego tymianku
czosnek suszony
2 łyżki soku z cytryny
szczypta chilli
sól
oliwa z oliwek (do sosu i do smażenia)
Przygotowanie:
Eskalopki osuszyć na papierowym ręczniku. Oliwę rozgrzać na dużej patelni i obsmażyć kotlety na złoty kolor.
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Sok z cytryny, czosnek, chilli i sól wymieszać aż sól się rozpuści. Dodać oliwę (tak, aby podwoić objętość marynaty).
Obsmażone, gorące eskalopki zalać marynatą i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i obsypać gałązkami tymianku. Na wierzchu położyć pomidory.
Piec w piekarniku ok 25 - 30 minut, aż pomidorki będą miękkie.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2013/10/kotlety-pieczone-z-pomidorami-i.html