ßßß
Składniki:- 2 filety z piersi kurczaka,- sól, pieprz,- w oryginale sherry, którego ja nie dodałam,- 1 szklanka bułki tartej,- 1/4 szklanki sezamu,- 1 jajko,- olej,do sosu słodko-kwaśnego:- ananas z puszki,- 1/4 szklanki soku z cytryny,- 1/4 szklanki wody,- 3 łyżki brązowego cukru,- 2 łyżki octu ryżowego,- 1 łyżka masła,- 2 łyżeczki oleju,- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru.Sposób wykonania:Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i sherry. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. W tym celu miksujemy blenderem 3 plasterki ananasa na gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia.Na jednym talerzu łączymy bułkę tartą z sezamem, na drugim roztrzepujemy jajko. Kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, następnie w bułce z sezamem. Odkładamy na 5 minut. W tym czasie mocno rozgrzewamy olej w woku na wysokość 5 cm (ja użyłam głębokiej patelni). Każdy kawałek kurczaka smażymy z obu stron przez kilka minut na złoty kolor. Uważamy, by nie smażyło się zbyt długo, by się nie wysuszyło. Powinno być soczyste i wilgotne.Jednocześnie sos podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając, aż do jego zgęstnieniaUpieczonego i odsączonego z tłuszczu kurczaka, kroimy na plasterki i polewamy ciepłym sosem. Podajemy z resztą ananasów pozostałych w puszce.