ßßß
Składniki:- 2 cebule,- 2 duże jabłka,- 2 polędwiczki wieprzowe,- sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa do zup,- olej,- 2 szklanki wody,- 2 łyżeczki mąki.Sposób wykonania:Polędwiczki myjemy i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Obsypujemy przyprawami i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy dobrze z każdej strony i zmniejszamy ogień. Dodajemy cebulę oraz jabłko pokrojone w drobną kostkę i lekko podsmażamy. Co jakiś czas dolewamy trochę wody, by mięso się nie przypalało. Smażymy je na małym ogniu przez ok. 50 minut. Na koniec dolewamy wodę, przyprawiamy powstały sos przyprawą do zup i zagęszczamy mąką rozpuszczoną w odrobinie wody.Polędwiczki podajemy z kluseczkami, ziemniakami lub ryżem.