Wykonanie
Te
biszkopty są rewelacyjne! I właściwie nic więcej nie napiszę, bo kto zna delicje i za nimi przepada, musi je zrobić. Tym bardziej, że wbrew pozorom, wcale nie wymagają ogromu pracy.Przepis znalazłam tutaj .
Składniki (na ok. 30 sztuk):- 3
jajka,- 80 g
cukru,- 75 g przesianej
mąki pszennej,- 1
galaretka wiśniowa,- 200 g
gorzkiej czekolady,- 2 łyżki
oleju.Sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy po jednej łyżce
cukru. Gdy
białka są dobrze ubite, dodajemy
żółtka i mieszamy jeszcze przez chwilę. Na koniec pomału dodajemy
mąkę, którą już mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą nakładką i wylewamy nieduże krążki na blachę wyłożoną sreberkiem.
Ciastka lekko urosną, także zostawiamy odstępy
między nimi.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.W tym czasie przygotowujemy
galaretkę dodając 1,5 szklanki
wody (a nie 2, jak w przepisie). Wylewamy ją do tortownicy takiej wielkości, by powstała warstwa wysokości ok. 3 mm. Odstawiamy do stężenia. Z gotowej
galaretki wycinamy kółka o średnicy odrobinę mniejszej, niż średnica powstałych
biszkoptów. Wyciętą
galaretkę wykładamy na środek każdego
biszkopta i wkładamy do lodówki.Jednocześnie
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej wraz z
olejem i studzimy przez parę minut. Wyciągamy
biszkopty z
galaretką z lodówki i każdy polewamy łyżeczką rozpuszczonej
czekolady. Gotowe odkładamy na 2 godziny do lodówki.