ßßß Cookit - przepis na Sami robimy delicje

Sami robimy delicje

nazwa

Wykonanie

Te biszkopty są rewelacyjne! I właściwie nic więcej nie napiszę, bo kto zna delicje i za nimi przepada, musi je zrobić. Tym bardziej, że wbrew pozorom, wcale nie wymagają ogromu pracy.
Przepis znalazłam tutaj .
Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 3 jajka,
- 80 g cukru,
- 75 g przesianej mąki pszennej,
- 1 galaretka wiśniowa,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki oleju.
Sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukru. Gdy białka są dobrze ubite, dodajemy żółtka i mieszamy jeszcze przez chwilę. Na koniec pomału dodajemy mąkę, którą już mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą nakładką i wylewamy nieduże krążki na blachę wyłożoną sreberkiem. Ciastka lekko urosną, także zostawiamy odstępy między nimi. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę dodając 1,5 szklanki wody (a nie 2, jak w przepisie). Wylewamy ją do tortownicy takiej wielkości, by powstała warstwa wysokości ok. 3 mm. Odstawiamy do stężenia. Z gotowej galaretki wycinamy kółka o średnicy odrobinę mniejszej, niż średnica powstałych biszkoptów. Wyciętą galaretkę wykładamy na środek każdego biszkopta i wkładamy do lodówki.
Jednocześnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem i studzimy przez parę minut. Wyciągamy biszkopty z galaretką z lodówki i każdy polewamy łyżeczką rozpuszczonej czekolady. Gotowe odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2013/01/sami-robimy-delicje.html