Wykonanie
Tę
sałatkę po prostu uwielbiam. Niby typowa warzywna, taka, jaką wiele osób robi, jednak każda jest inna. Kiedyś moja babcia podała mi dokładne proporcje składników i od tego momentu robię ściśle wg jej przepisu. Taka jest dla mnie najsmaczniejsza. Teściowa
mówi, że jest ona raczej ziemniaczana, gdyż rzeczywiście
ziemniaków jest dość sporo, ale bez dwóch zdań, jej smak jest najlepszy.
Składniki:- 3
marchewki,- 2
pietruszki (korzenie),- 1 mały
seler,- 2
jajka,- 2 małe
ogórki kwaszone (z odciśniętym
sokiem),- 2 duże
jabłka,- 4
ziemniaki,- 1 duża
cebula,- 1 puszka
groszku konserwowego,- 1/4 kubka słodkiej
śmietanki,-
sól i
pieprz do smaku,-
majonez wedle uznania.Sposób wykonania:Warzywa gotujemy do miękkości,
ziemniaki dobrze jest ugotować w mundurkach i
potem obrać. Gotujemy też
jajka. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, dodajemy odsączony
groszek i wszystko mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku, wlewamy
śmietankę i łączymy z
majonezem.
Przepis dodaję do akcji: