ßßß Cookit - przepis na Babka puszysta

Babka puszysta

nazwa

Wykonanie

A oto przepis na typową puszystą babkę. Jest takim kołem ratunkowym na niespodziewanych gości. Robi się ją szybciutko, a do tego składniki zazwyczaj zawsze mamy w domu. I do tego zawsze wychodzi. Nie ma zakalców, niedopieczenia czy spalenia.
Składniki:
- 4 jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 margaryny,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- parę kropel zapachu waniliowego,
- 1 łyżka kakao.
Sposób wykonania:
Jaja z cukrem utrzeć, dodawać po kawałku margarynę. Do tego dodać mąkę z proszkiem i zapach. Do formy wlewamy 2/3 gotowej masy. Babkę można piec w okrągłej tortownicy z dziurką lub zwykłej podłużnej. Do pozostałej masy dodajemy kakao i mieszamy, aż składniki się połączą. Pozostałą kakaową masę wlewamy na masę białą.
Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.
Po wystygnięciu można babkę polać polewą czekoladową, to wtedy nie jest taka sucha. Przykładowe składniki polewy, to:
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki tłuszczu,
- 3 łyżki kakao.
Tłuszcz rozpuszczamy, wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Babkę polewamy lekko przestudzoną polewą.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/03/babka-puszysta.html