Wykonanie
A oto przepis na typową puszystą babkę. Jest takim kołem ratunkowym na niespodziewanych gości. Robi się ją szybciutko, a do tego składniki zazwyczaj zawsze mamy w domu. I do tego zawsze wychodzi. Nie ma zakalców, niedopieczenia czy spalenia.Składniki:- 4
jaja,- 1 szklanka
cukru,- 1/2
margaryny,- 1 szklanka
mąki pszennej,- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- parę kropel
zapachu waniliowego,- 1 łyżka
kakao.Sposób wykonania:
Jaja z
cukrem utrzeć, dodawać po kawałku
margarynę. Do tego dodać
mąkę z proszkiem i zapach. Do formy wlewamy 2/3 gotowej masy. Babkę można piec w okrągłej tortownicy z dziurką lub zwykłej podłużnej. Do pozostałej masy dodajemy
kakao i mieszamy, aż składniki się połączą. Pozostałą
kakaową masę wlewamy na masę białą.Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.Po wystygnięciu można babkę polać
polewą czekoladową, to wtedy nie jest taka sucha. Przykładowe składniki polewy, to:- 3 łyżki
cukru,- 3 łyżki
wody,- 3 łyżki tłuszczu,- 3 łyżki
kakao.Tłuszcz rozpuszczamy, wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Babkę polewamy lekko przestudzoną polewą.