Wykonanie
Korzystajmy z
owoców sezonowych
póki jeszcze można. Słodka przekąska na kolację lub deser nadaje się do tego idealnie.
Składniki:- 1/2
serka mascarpone (ok. 150 g),- 100 ml
śmietany kremówki,- 1 łyżeczka
cukru pudru,- 1 szklanka
mleka,- 1 szklanka
wody,- ok. 1,5 szklanki
mąki,- 1
jajko,- szczypta
soli,- 200 g
truskawek.Sposób wykonania:
Mąkę,
mleko,
wodę,
jajko oraz
sól łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być lejąca i odrobinę gęsta. Na rozgrzanej patelni (ja używam teflonową i bez żadnego tłuszczu) wylewamy placki masy naleśnikowej, rozlewamy ją po całej patelni i smażymy po ok. 1,5 minuty na każdej ze stron.Osobno miksujemy kremówkę z
cukrem. Dobrze ubitą delikatnie łączymy z
serkiem mascarpone.Gotowe naleśniki przekładamy kremem
mascarpone i większymi kawałkami
truskawek. Zawijamy je w rulon. Dodatkowo możemy ozdobić
polewą czekoladową i wyłożyć dodatkowe
truskawki w całości.