Wykonanie
Od dawna jedno z moich ulubionych obiadowych dań, pierwsze w którym wykorzystałam
masło orzechowe "na słono". Ostatnio nieco o nim zapomniałam ale właśnie nadrabiam.One of my favorite dishes, the first one I prepared using peanut butter not in "sweet version". Lastly, a little bit forgotten, but I am just making up for it.Składniki na porcję/ ingredients per serving-pół
piersi z kurczaka( ok.130 g)/ half boneless chicken breast( 4.5oz)-1/4 brokuła/ 1/4 broccoli, cooked-czubata łyżka
masła orzechowego/ 1.5 Tbls. peanut butter-czubata łyżka kremowego serka/ 1 . 5 Tbls cream cheese-3 łyżeczki sosu sojowego/ 3 tsp. soy sauce-
sól,
pieprz,
czosnek i chilli/ s alt, pepper, garlic and
chilli-
orzechy do posypania/ chopped peanuts
Kurczaka pokroić w kostkę, polać łyżeczką
sosu sojowego i przyprawić. Podsmażyć na teflonowej patelnie, gdy się zarumieni dodać kawałki ugotowanych wcześniej
brokułów,
masło orzechowe,
przyprawy i
sos sojowy. Mieszać na małym ogniu do połączenia się składników. Po ściągnięciu patelni z ognia dodać jeszcze
serek, ponownie zamieszać. Przełożyć na talerz, posypać
orzechami.Dice chicken, add 1 tsp soy sauce and seasonings, fry. When ready, add diced broccoli, peanut butter, seasoning and soy sauce. Stir until combined. Remove from pan, add cream cheese and combine again. Put onto plates, spread with peanuts.