ßßß Cookit - przepis na Ptysie

Ptysie

nazwa

Wykonanie

Ciasto Ptysiowe . To jedno z niewielu ciast które idealnie pasuje na słodko i na wytrawnie .
Takie przy najmniej, jest moje zdanie . Dlatego często wykorzystuję go do różnych dań .
Tym razem będzie na słodko
Składniki
1 szklanka wody
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka mąki
4 jajka
szczypta soli
Farsz
200g serka mascarpone
100 g śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Wodę z solą i margaryną zagotować.
- Do gorącego płynu wsypać po woli przesianą mąkę, cały czas mieszać najlepiej drewnianą łyżką .
Mieszać do chwili aż ciasto zacznie błyszczeć i odchodzić od ścian . Zestawić z ognia
i ostudzić
- Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać .(ciasto musi być na tyle ostudzone
aby białko nie ścięło się .)
- Blachę wyłożyć pergaminem , łyżką kłaść porcje ciasta na blachę , formować kulki
Piec w temperaturze 190 stopni ok 15-25 minut w zależności od wielkości .
W czasie pieczenie NIE OTWIERAĆ piekarnika
- W wysokim pojemniku ubić śmietankę z cukrem na sztywno
- Porcjami dodawać serek mascarpone ,delikatnie mieszać.
- Ostudzone ptysie przekroić na pół i nakładać do środka masę serowo śmietanową,
przykryć górna połówką
Do masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy.
Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem.
Ptysie należy nadziewać tuz przed podaniem
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2014/02/ptysie.html