Wykonanie
Wszędobylskie
truskawki pojawiają się także u mnie ;). Któż mógłby się im oprzeć? No właśnie :). Dzisiaj przepis na szybki, łatwy i pyszny (jak wszystkie przepisy na moim blogu)
biszkopt z
bitą śmietaną i
truskawkami.*
biszkopt:-4
jajka-1 szklanka
cukru-1 szklanka
mąki-1 łyżka
proszku do pieczenia-400ml
śmietany 30%-
galaretka (u mnie truskawkowa)-ok. 0,5- 0,7 kg
truskawek-
masło do wysmarowania tortownicyRobimy
biszkopt:
białka ubijamy z
cukrem. Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
żółtka. Całość mieszamy łyżką, przelewamy do wysmarowanej
masłem tortownicy (wymiary standardowe) i pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy
biszkopt do wystygnięcia.
Galaretkę rozrabiamy w wodzie (instrukcja na opakowaniu), czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki. Co jakiś czas sprawdzamy jej konsystencję, a gdy
galaretka będzie już nieco gęsta, wyjmujemy ją z lodówki.
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy, wycinamy listki i przecinamy na pół (pionowo).
Śmietankę ubijamy na wysokich obrotach aż będzie sztywna.Na
biszkopt wykładamy
śmietanę i równomiernie ją rozprowadzamy po cieście. Układamy połówki
truskawek. Na całość wykładamy
galaretką i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.Smacznego!