Wykonanie
Składniki:polędwiczka wieprzowa długa1 kg
kurek świeżych400 ml
śmietany 18 %5 kropli
sosu sojowego ciemnego2 łyżki
majeranku3 łyżki
tymianku2 ząbki
czosnku lub 2 łyżeczki
czosnku granulowanego1 łyżka
ziół prowansalskichsól,
pieprz,
masło1-2
cebulemakaron tagliatellePrzygotowanie :1. Polędwiczkę myję, osuszam, oczyszczam. Kroję w cienkie plastry.2. Nacieram
majerankiem, 2 łyżkami
tymianku,
czosnkiem i
ziołami prowansalskimi.3. Podsmażam na rozgrzanym
maśle.4.
Polędwiczki zdejmuję z patelni i odstawiam na bok.5. Na patelnię wrzucam
cebulę i czekam aż się "zeszkli", dodaję oczyszczone
kurki i smażę aż
woda z
grzybów odparuję.6. Dodaję
śmietanę,
sos sojowy, 1 łyżkę
tymianku,
sól i
pieprz, wkładam
polędwiczki, mieszam , nakrywam przykrywką i duszę około 20 minut na małym ogniu.7. Gotuję
makaron.8. Podaję
polędwiczki z sosem , obok
makaron polany także sosem.Smacznego :)