Wykonanie
Jesienna
tarta - przepis lekko zmodyfikowany według gazety "Moje gotowanie" - październik 2012.
Powiem tak : gdy zobaczyłam ten przepis, wiedziałam że go wypróbuje, niestety dla mnie to ciasto jest za słodkie i nie powala na kolana ale za to mój mąż uważa że jest genialne i zjadł całe.W oryginalnym przepisie
konfitura była morelowa a na koniec posypano ciasto
pistacjami.
Składniki :10 dag
masłażółtkosólłyżka
cukru pudru1i 1/2 szklanki
mąski3 duże antonówkisłoiczek
konfitury wiśniowejPrzygotowanie:
Mąką wraz z
cukrem należy posiekać z zimnym
masłem, następnie dodać
żółtko i szczyptę
soli i wyrabiamy ciasto ( u mnie z bardzo dużym trudem.. :( ).Tworzymy kulę i chowamy na godzinę do lodówki.Następnie wylepiamy formę na tartę
ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut.W międzyczasie obieramy antonówki i kroimy w plastry.Wyjmujemy ciasto, układamy na nim plastry
jabłek i wstawiamy na 30 minut do piekarnika.
Konfiturę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy.Gdy wyjmiemy ciasto, polewamy
konfiturą i gotowe :)Smacznego :)