ßßß
Składniki :Sałatka :2 świeże figi1 duża gruszkamix sałatkilka orzechów laskowych1 camembert1 -2 łyżeczki oliwy4 łyżeczki miodu wielokwiatowegoświeżo zmielony pieprzsok z połowy cytrynyKurczak :pierś kurczaka3 łyżki miodu1 łyżeczka oliwysok z połowy cytryny2 posiekane ząbki czosnku4 posiekane małe papryczki chiliPrzygotowanie:Sałatka :Gruszki kroję w plasterki, figi w kawałki, ser w małe trójkąty.Orzechy prażę na suchej patelni. Obieram ze skórki i drobno siekam.Miód mieszam z oliwą , sokiem z cytryny i doprawiam obficie pieprzem.Układam sałatę, gruszki, figi, ser, posypuję orzechami i polewam sosem.Kurczak :Mieszam miód, oliwę, sok z cytryny, czosnek, chili.Pierś kurczaka lekko rozbijam tak by nie była za gruba.Nacieram marynatą.Z foli aluminiowej tworzę "pudełeczka". Układam połówki piersi oddzielnie i zalewam marynatą.Piekarnik nagrzewam do 250 stopni z włączoną opcją grill i górnym opiekaczem.Kurczaka wstawiam na 5 minut, po czym przekładam na drugą stronę i piekę kolejne 5 minut. Sprawdzam czy kurczak gotowy. Jak tak wyjmuję z piekarnika.Podaję kurczaka w asyście sałatki i kieliszka wina białego półwytrawnego francuskiego Celebro .
Było naprawdę pysznie ! Polecam !p.s wino idealnie podkreśla smak sałatki i kurczaka.