ßßß

Składniki : ( u nas jedna kaczka na 2 osoby)kaczka o wadze około 2,20 kgsól1,5 torebki majerankujabłka szara renetarękaw do pieczeniaPrzygotowanie:Kaczką należy natrzeć dobrze solą, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Następnie natrzeć majerankiem.Odstawić do lodówki na 24 godziny.Jabłko ( bez obierania) pokroić na ćwiartki. Włożyć do kaczki.Spiąć wykałaczkami.Włożyć kaczkę do rękawa, nalać około 3 łyżek wody.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, długość pieczenia zależy od wagi kaczuszki, przy wadze 2 , 20 kg , piec należy 2 i pół godziny.Po upieczeniu, my kaczkę przekrawamy na pół i każdy dostaję całą połówkę.Kaczkę przygotowuje moja mama zawsze na wyjątkowe okazje, więc smakuje tym bardziej wybornie.