Wykonanie
Jak sama nazwa wskazuje - robi się go 10 minut (no, max 15). Jest banalnie prosty, a jednocześnie bardzo smaczny. Równie szybko można sobie do niego zrobić
sałatkę z sosem vinaigrette i błyskawiczny obiad gotowy.
składniki na 4 porcje:- podwójna
pierś z kurczaka- 4 plastry
boczku-
olej czosnkowy (pominęłam)- 100 ml białego,
wytrawnego wina-
sól i
pieprzRozgrzać patelnię, ułożyć na niej plastry
boczku i smażyć z obu stron do chrupkości. W tym czasie
pierś kurczaka oczyścić i pokroić w poprzek na równe 4 "kotlety". Wyjąć
boczek i odłożyć na papierowy ręcznik. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć
kurczaka, aż się zrumieni (u mnie po 4 minuty z obu stron na średnim ogniu, żeby tłuszcz się nie przypalił). Wyjąć
kurczaka na półmisek, posypać
solą i
pieprzem, a na patelnię szybko pokruszyć
boczek i wlać
wino. Doprowadzić do wrzenia i polać
mięso sosem. Podawać od razu.
źródło: " Nigella ekspresowo " Nigella Lawson