ßßß Cookit - przepis na EKSPRESOWY KURCZAK Z BOCZKIEM

EKSPRESOWY KURCZAK Z BOCZKIEM

nazwa

Wykonanie

Jak sama nazwa wskazuje - robi się go 10 minut (no, max 15). Jest banalnie prosty, a jednocześnie bardzo smaczny. Równie szybko można sobie do niego zrobić sałatkę z sosem vinaigrette i błyskawiczny obiad gotowy.
składniki na 4 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 4 plastry boczku
- olej czosnkowy (pominęłam)
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- sól i pieprz
Rozgrzać patelnię, ułożyć na niej plastry boczku i smażyć z obu stron do chrupkości. W tym czasie pierś kurczaka oczyścić i pokroić w poprzek na równe 4 "kotlety". Wyjąć boczek i odłożyć na papierowy ręcznik. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć kurczaka, aż się zrumieni (u mnie po 4 minuty z obu stron na średnim ogniu, żeby tłuszcz się nie przypalił). Wyjąć kurczaka na półmisek, posypać solą i pieprzem, a na patelnię szybko pokruszyć boczek i wlać wino. Doprowadzić do wrzenia i polać mięso sosem. Podawać od razu.
źródło: " Nigella ekspresowo " Nigella Lawson
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/01/Ekspresowy-kurczak-z-boczkiem.html