ßßß Cookit - przepis na FASOLKA SZPARAGOWA PO CHIŃSKU

FASOLKA SZPARAGOWA PO CHIŃSKU

nazwa

Wykonanie

Raz na jakiś czas lubię takie ciepłe dodatki obiadowe. Tę fasolkę pierwszy raz przyrządziłam 5 lat temu, od tamtej pory kilka razy trafiła na mój stół, ale zwykle o zdjęciu przypominałam sobie już po zjedzeniu ;) Tym razem się udało i mam nadzieję, że dzięki temu ten przepis trafi do większej ilości osób, bo warto.
Bardzo polecam ten szybki i prosty przepis. Fasolka w takim wydaniu jest o niebo lepsza od zwykłej, gotowanej, podawanej z maślaną bułką tartą (choć jestem wielką fanką tejże). Ma oryginalny, orientalny smak, a do tego jest o wiele lżejsza, niemal dietetyczna :)
(South Beach - Faza I)
składniki na 4 porcje:
- ok. 250g świeżej fasolki szparagowej (może być więcej)
- 2 ząbki czosnku
- cebula dymka (2 małe lub 1 większa)
- olej arachidowy do smażenia
- 2 łyżki rosołu drobiowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Fasolkę umyć, obciąć końcówki i pokroić na kawałki długości ok. 4cm.
Ugotować w osolonej wodzie (ok 15-25 minut).
Cebulkę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać.
Rozgrzać olej w woku (u mnie ok. 1 łyżeczki), zeszklić czosnek (ważne, żeby się nie spalił), dodać fasolkę i delikatnie mieszając, obsmażyć. Wlać rosół (nie zawsze mam domowy, więc wlewam wodę i smakuje tak samo, jak z rosołem) i ocet ryżowy, dodać cebulę.
Mieszając delikatnie, smażyć do odparowania większości płynów.
Zdjąć z ognia, skropić olejem sezamowym, przemieszać i wyłożyć na talerze jako dodatek.
Polecam z Grillowaną piersią kurczaka 5 smaków, którą przyrządził Gabryś
źródło: książka " Kuchnia chińska podbija świat " Wolfgang W. Reichert, Eugene H. Liu
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/07/Fasolka-szparagowa-po-chinsku.html