ßßß
Dzięki Srirachy zupa jest lekko pikantna, co dodaje jej charakteru. Tak samo jak ocet. Do tego jest zdrowy. Soczewica, której właściwie nie czuć, też, a poza tym bardzo syci. I pamiętajcie, że jeśli chcecie zachować wszystkie zdrowotne właściwości miso, dodajcie je na końcu i nie gotujcie.
składniki na 6-8 porcji:- 1 łyżka oleju rzepakowego- 1 mała cebula- 1 duży ząbek czosnku- 2 łyżki octu jabłkowego + po łyżeczce do podania- 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii- 1 liść laurowy- 1½l bulionu drobiowego- 2 puszki pomidorów (po 400g)- ok. 1kg białej kapusty (już bez głąba, wierzchnich liści itd.)- 1 łyżka ostrego sosu Sriracha- ¾ szklanki suchej zielonej soczewicy- 2 kiełbaski śląskie (u mnie z szynki, razem ok. 220g)- 1 saszetka miso instant(12ml)W dużym garnku rozgrzać olej, cebulę posiekać i podsmażyć. Gdy zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i bazylię. Po ok. 2 minutach wlać 2 łyżki octu.Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać pomidorami z puszki i bulionem. Doprawić Srirachą. Wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 0,5h. W tym czasie zalać soczewicę wrzątkiem i odstawić. Po tych 30 minutach odsączyć i dodać soczewicę, gotować kolejne 0,5h. W międzyczasie pokroić w kostkę kiełbasę i dodać do zupy. Na koniec doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Zgasić płomień i wmieszać miso.Podawać zupę z dodatkową łyżeczką octu jabłkowego i ewentualnie z chlebem.
Interesuje Cię wersja wegetariańska lub nawet wegańska ? Nic prostszego! Wystarczy, że użyjesz bulionu warzywnego i nie dodasz kiełbasy.źródło: Eating Bird Foodponiedziałek, 02 marca 2015, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze