Wykonanie
Ten deser przygotowałam tydzień temu. Czułam się troszkę podziębiona, potrzebowałam czegoś szybkiego, łatwego, najlepiej
czekoladowego na poprawienie nastroju nadszarpniętego przed silny wiatr, który rzucał mi autem w drodze do pracy (a auto mam duże i ciężkie). Sięgnęłam po
Czekoladę. 50 łatwych przepisów wydanej przez Academię Barilla, którą wygrałam jakiś czas temu w bardzo przyjemnym konkursie. No a skoro już ją wygrałam, to warto by było zacząć ją testować...Przepis na
pudding czekoladowy był idealny - przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, składniki niemal zawsze są w domu (ja nie miałam kremówki, więc mi się przygotowanie deseru przeciągnęło w czasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba
puddingu pilnować - powinien
mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem
bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo
czekoladowy, choć
czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby być zamulający. Trochę jak
budyń, ale gęstszy, bogatszy. Myślę, że dobrze smakowałby w sezonie ze świeżymi
truskawkami. Idealny jednak na mroźne dni - tajemnicza, rozgrzewająca moc
czekolady działa tutaj doskonale. Spróbujcie koniecznie - najbanalniejszy przepis pod słońcem, a efekt godny najbardziej wymagającego podniebienia.
Czekoladowy puddingSkładniki:(na 5 porcji)4
żółtka110 g
cukru20 g
kakao20 g ciemnej
czekolady (81%)400 ml
śmietany kremówki (38%)dodatkowo:100 ml
śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka
cukru waniliowegoKremówkę wlać do niedużego garnka i doprowadzić do wrzenia.W tym czasie w dużej misce ubić
żółtka z
cukrem i
kakao na puszystą masę. Powoli wlewać gorącą
śmietanę, energicznie mieszając łyżką, nie dopuszczając jednak do powstania piany. Do masy dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać.Masę przelać do kokilek.Piec w 120 st. C. 60-75 minut, aż masa zgęstnieje.Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.Kremówkę ubić z
cukrem waniliowym na sztywną masę.
Pudding podawać z kleksem
śmietany.Smacznego!Książkę
będę testować dalej - po jednym przepisie ciężko powiedzieć, czy reszta również będzie udana.
Póki co jednak jestem zadowolona i z przyjemnością znów zabiorę ze sobą
Czekoladę do kuchni.