Wykonanie
Deser, który polecam na Walentynki. Szybki w przygotowaniu, wyborny w smaku. Tak naprawdę powinien być zrobiony z
gorzkiej czekolady, ale mój mąż takiej nie lubi, zrobiłam więc z
mlecznej. Mus na gorzkiej
czekoladzie w smaku będzie mocniejszy i będzie miał ciemniejszy kolor. Z
mlecznej też wyszedł pyszny, ale ostrzegam.... zapycha... i to na maxa! Po takim deserze nawet taki łasuch jak ja, nic już w siebie nie wmusi! Mimo to bardzo polecam!!!Składniki (na 2 pucharki):4
żółtka100 g
mlecznej czekolady1 łyżeczka
cukru z
wanilią200 ml
śmietanki kremówki2 łyżki
kakaoŻółtka wbić do miski, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się
wodą (tak, aby miska jej nie dotykała), dodać
cukier z
wanilią i mikserem ubić na biało. Dodać połamaną
czekoladę oraz
kakao i mieszać do rozpuszczenia.
Śmietankę ubić na sztywno, łyżkę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą
żółtkową. Przelać do pucharków, wstawić na kilka godzin do lodówki. Ozdobić pozostałą
śmietaną,
czekoladą lub
owocami.