Wykonanie
Nie jestem alergikiem. Mam to szczęście, że nie straszne mi
truskawki,
pomidory,
produkty mleczne, kurz i pyłki (których oczywiście nie jem), ani w ogóle nic innego. Przez dwa - trzy lata miałam mały problem ze słońcem - przy jego większej ilości pojawiała się wysypka, a nawet niezbyt przyjemne w dotyku bąble. Na szczęście przeszło, i tylko gdy byliśmy na wakacjach we Włoszech, bąbelki wyskoczyły mi na... Palcach od stóp. Pewnych rzeczy jednak nie jestem w stanie pojąć...Wracając do meritum - jestem szczęśliwcem. Uwielbiam jeść; jakakolwiek alergia pokarmowa doprowadziłaby mnie do rozpaczy. Czarnej. I głębokiej.Niestety, siostra C. ma to nieszczęście, i jest uczulona na gluten i laktozę. I to jest naprawdę okropne, bo jak nie jedno, to drugie jest niemal we wszystkich produktach. Ostatnio była przeszczęśliwa, że udało jej się kupić
kiełbasę od... Lodziarza. Bezglutenową i bezlaktozową. Hmm...Dla mnie za każdym razem jest dużym wyzwaniem przygotowanie czegoś, co będzie mogła jeść bez przykrych konsekwencji. Nie mam doświadczenia, ale się staram. Jeszcze przed wyjazdem zrobiłam zakupy, i upiekłam kilka rodzajów
ciasteczek, babeczek i innych słodkości.
Będę pokazywać je po kolei - wszystkie są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy i glutenu, ale mają w swoim składzie
jajka. Je też pewnie można zastąpić, ale skoro nie musiałam, dałam sobie spokój.Te
ciasteczka znalazłam u Oli, i od razu mi się spodobały. Z
płatkami owsianymi lubimy bardzo,
mąki w nich niewiele, nie wymagają żadnych bardziej skomplikowanych składników... Zrobiłam. I musieliśmy się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkich, takie wyszły dobre. Chrupiące, owsiane, pyszne. Z suszonymi
jagodami smakowały wyśmienicie, ale można je pominąć lub zastąpić
rodzynkami,
suszoną żurawiną czy
morelami... Za każdym razem znikną w mgnieniu oka.
Ciasteczka owsiane z
mąką orkiszową i suszonymi
jagodamiSkładniki:(na 35-40 sztuk)220 g
płatków owsianych bezglutenowych125 g
mąki orkiszowej80 g miękkiej bezmlecznej
margaryny1
jajko60 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli60 g suszonych
jagódMargarynę utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wbić
jajko, zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z
solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać
płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać
jagody, połączyć.Z ciasta lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!
Z przykrością stwierdzam, że te wszystkie udziwnione
mąki i inne produkty są strasznie drogie! Ceny doprowadziły mnie niemal do apopleksji. Gdybym nabawiła się takich alergii, to chyba musiałabym pracować na dwa etaty...