Wykonanie
Ostatnio naszła mnie ochota na babkę. Nie takie zwykłe ciasto ucierane, ale właśnie babkę - w odpowiedniej, babkowej formie, koniecznie z lukrem. I
kawą. Miałam tak ogromny apetyt na
kawowe ciasto, że nie mogłam go niczym zwalczyć. Zresztą, wcale nie chciałam -
kawowe słodycze bowiem cieszą się u nas dużym powodzeniem i znikają zawsze zadziwiająco szybko.Szukałam odpowiedniego przepisu, ale jakoś nic mnie do siebie nie przekonywało. Poza tym z lodówki zerkały na mnie wymownie
jeżyny, i coś mi podszepnęło, że połączenie
jeżyn z
kawą wyjdzie znakomicie. Musiałam spróbować!Zebrałam więc się w sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują -
kakaowa, kawowa i waniliowa, a do tego kwaskowate
jeżyny, które ożywiają całość. Wierzch polałam lukrem
kawowym - o ślicznym, kremowym kolorze, który świetnie smak
kawy uwydatnił. Całość wyszła pyszna i zniknęła bardzo szybko. Szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie
lodów kawowych...
Składniki:(na 2 , 5 litrową formę do babki z kominkiem)175 g miękkiego
masła150 g
cukru4
jajka250 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiwarstwa
kakaowa:2 łyżki
kakao3 łyżki
mlekawarstwa kawowa:50 ml mocnej
kawy3 łyżki
mąki pszennejdodatkowo:150 g
jeżynlukier:150 g
cukru pudru3 łyżki mocnej
kawyMasło utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.
Mąki przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na 3 równe części.Do jednej dodać
kakao i
mleko, wymieszać tylko do połączenia składników.Do drugiej dodać
kawę i
mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników.Formę wysmarować
masłem i wyspać
mąką. Wyłożyć warstwę
kakaową, na nią połowę
jeżyn, delikatnie wciskając w ciasto. Na to wyłożyć warstwę
kawową i resztę
jeżyn. Na wierzch warstwę
waniliową tak, żeby przykryła
owoce.Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu.
Cukier puder utrzeć z
kawą na gładki
lukier. Polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru.Smacznego!Może i trzeba kilka misek pobrudzić, żeby przygotować wszystkie warstw, ale z czystym sumieniem piszę Wam - warto.