ßßß Cookit - przepis na Babka kakaowo-kawowa z jeżynami

Babka kakaowo-kawowa z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio naszła mnie ochota na babkę. Nie takie zwykłe ciasto ucierane, ale właśnie babkę - w odpowiedniej, babkowej formie, koniecznie z lukrem. I kawą. Miałam tak ogromny apetyt na kawowe ciasto, że nie mogłam go niczym zwalczyć. Zresztą, wcale nie chciałam - kawowe słodycze bowiem cieszą się u nas dużym powodzeniem i znikają zawsze zadziwiająco szybko.
Szukałam odpowiedniego przepisu, ale jakoś nic mnie do siebie nie przekonywało. Poza tym z lodówki zerkały na mnie wymownie jeżyny, i coś mi podszepnęło, że połączenie jeżyn z kawą wyjdzie znakomicie. Musiałam spróbować!
Zebrałam więc się w sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa, a do tego kwaskowate jeżyny, które ożywiają całość. Wierzch polałam lukrem kawowym - o ślicznym, kremowym kolorze, który świetnie smak kawy uwydatnił. Całość wyszła pyszna i zniknęła bardzo szybko. Szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie lodów kawowych...
Składniki:
(na 2 , 5 litrową formę do babki z kominkiem)
175 g miękkiego masła
150 g cukru
4 jajka
250 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
warstwa kakaowa:
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
warstwa kawowa:
50 ml mocnej kawy
3 łyżki mąki pszennej
dodatkowo:
150 g jeżyn
lukier:
150 g cukru pudru
3 łyżki mocnej kawy
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać tylko do połączenia składników.
Do drugiej dodać kawę i mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników.
Formę wysmarować masłem i wyspać mąką. Wyłożyć warstwę kakaową, na nią połowę jeżyn, delikatnie wciskając w ciasto. Na to wyłożyć warstwę kawową i resztę jeżyn. Na wierzch warstwę waniliową tak, żeby przykryła owoce.
Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego patyczka.
Ostudzić w formie.
Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu.
Cukier puder utrzeć z kawą na gładki lukier. Polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru.
Smacznego!
Może i trzeba kilka misek pobrudzić, żeby przygotować wszystkie warstw, ale z czystym sumieniem piszę Wam - warto.
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2014/09/babka-kakaowo-kawowa-z-jezynami.html