Wykonanie
W Danii Dzień
Matki przypada dziesiątego maja. Czyli już jakiś czas temu. Oczywiście wysłałam życzenia mojej Mamuni, a ona, jak zawsze była zdziwiona. Ja tam bym się ciszyła - dwa
razy życzenia z tej samej okazji...? Dlaczego nie.Do Mamuni mam daleko, ale rano C. rozmawiał ze swoją, i zaprosiła nas na obiad. A C. obiecał jej ciasto, nie zważając, że wyjść z domu będziemy musieli stosunkowo niedługo (od moich Rodziców dzielą nas setki kilometrów, ale do jego też mamy spory kawałek), a lodówka
zieje pustkami. Poza tym miałam ambitny
plan upieczenia ciasta z
malinami, warstwami i w ogóle bajerami. No ale nic. Na blogu Doroty znalazłam przyjazny ludziom spieszącym się przepis, pojechaliśmy więc szukać
rabarbaru.A
rabarbar wcięło . Zjeździliśmy wszystkie sklepy (a mamy cztery) w naszej mieścinie - i nic. Były za to
truskawki. Obłędnie czerwone, ładnie pachnące i nawet odrobinę
truskawkami smakujące, co w maju nie zawsze jest oczywiste. Kupiłam, dodałam do ciasta razem z kruszonką, błyskawicznie pstryknęłam fotkę i jeszcze ciepłe zabrałam do auta uważając, żeby się nie poparzyć. Gdy dojechaliśmy na miejsce, ciągle było letnie, a zapach zwabił do kuchni wszystkich domowników. Gdy podano je do
kawy, znikało w błyskawicznym tempie, a ciotka C. nie mogła się nachwalić. Jego tata również był zachwycony, bo przepada za ciastami z
truskawkami.Teraz, kiedy sezon w pełni, aż żal nie skorzystać z tego przepisu. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, soczyste od
owoców, z kontrastująco-chrupiącą kruszonką. Niby nic, a jednak ciężko odmówić sobie (albo komuś) dokładki. Jest bezproblemowe, szybkie, będą do niego pasowały wszystkie letnie
owoce, jeśli
truskawki już się Wam znudziły (w co ani trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych i małych... Ciasto uniwersalne, pod każdym względem. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:(na formę 30 x 22 cm)500 g
mąki pszennej3
jajka200 g
cukru250 ml
maślanki125 ml
oleju1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia350 g
truskawekkruszonka:50 g zimnego
masła100 g
mąki pszennej50 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegoNajpierw przygotować kruszonkę:
Mąkę przesiać, wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać zimne
masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Odstawić.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania partiami dodając
cukier. Po jednym wbijać
żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Powoli wlać
olej, cały czas miksując. Na zmianę dodawać
mąkę z
maślanką, miksując na najniższych obrotach.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać
truskawki przecięte na pół. Posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Smacznego!Oczywiście, środek pierwszego duńskiego lata, a ja chodzę cała zasmarkana... Czy można
mieć większego pecha...? Heh...