Wykonanie
W poniedziałek dużo czasu spędziłam w kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką
sałatkę na obiad, ale to właśnie
ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc
pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też niepisanego obowiązku. Moją głowę zaprzątają teraz zupełnie inne sprawy, choć większość z nich, w sposób pośredni lub nie, związana jest z jedzeniem. A tutaj nagle znalazłam te parę godzin na nacieszenie się przygotowaniami, na podziwianie tych wszystkich pięknych kolorów. Zielono-różowy
rabarbar, soczystoczerwone
truskawki, zarumienione, dojrzałe
morele, intensywnie zielony
szpinak, wiosenno-seledynowe
szparagi... Coś pięknego. A w głowie same układały mi się zdania kolejnych postów, aż miałam ochotę pobiec do komputera i czym prędzej je zapisać, żeby móc sięgnąć do tych myśli, gdy natchnienia i chęci zabraknie.Czasu, niestety, mi od tego nie przybędzie, ale myślę, że zorganizuję go sobie nieco lepiej, żeby
mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...?Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie
mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z
rabarbarem (no ba!). Połączyłam intensywnie
czekoladowe brownie z delikatnym,
waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru,
rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadł. A ja się z nim w pełni zgadzam! Połączenie może i jest nieco zaskakujące, ale wszystkie warstwy idealnie się uzupełniają, a karmelizowany w
czerwonym winie rabarbar to czysta poezja. Spróbujcie koniecznie,
póki można jeszcze znaleźć te kwaśne łodygi na sklepowych półkach.
Składniki:(na formę 25x22 cm)brownie:100 g ciemnej
czekolady (75%)100 g
masła2
jajka80 g
cukru30 g
kakao170 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa serowa:300 g
serka kremowego100 g
mleka skondensowanego słodzonego1
jajko2 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliidodatkowo:300 g
rabarbaru80 g
cukru50 ml
czerwonego winaRabarbar pokroić na mniejsze kawałki.
Cukier skarmelizować, dodać
rabarbar, poddusić. Zalać
winem, gotować 5-10 minut, aż
rabarbar zacznie się rozpadać.Ostudzić.
Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać
czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z
kakao i proszkiem
mąkę.Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Serek,
mleko skondensowane,
jajko,
mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę
czekoladową, lekko przemieszać.Na wierzchu ułożyć
rabarbar.Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut.Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Przechowywać w lodówce.Smacznego!To było moje pierwsze serniko-brownie, ale
będę do tego połączenia wracała, z innymi
owocami, a może i zupełnie innymi dodatkami. Nie
mogę przestać się nim zachwycać, choć czasu od konsumpcji minęło już sporo. To zdecydowanie o czymś świadczy, prawda...?