Wykonanie
A little look into the past.A little step on the
side.A little bit of nothing.Mój kot ma w końcu ślicznie uszytą obrożę. Przystojny z ciebie 'klusek' Bechemocie, przystojny... Ale nie sraj mi już pod kołdrę :<ESENCJONALNY
BULION Z PIECZONYCH WARZYW z pierożkami z
cieciorkąskładniki:
bulion:
marchew (1 duża – ok. 140g)
seler 80g
kapusta 50g
pietruszka 50g1/3
pora1/2 ckazerwonej
cebuli1/2 żółtej
cebuliczosnek 2 duże ząbki2
liście lauroweziele angielskie 2 ziarenka
sos sojowylubczyk 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
papryka słodka 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
cynamon 1/3 łyżeczki
wino białe półwytrawne 100ml
woda 1,5lpierożki z
cieciorką:
mąka pszenna 100gciepła
woda 100-120mlnieco
solicieciorka 150g
kapusta biała 70gjedna mała
cebulaczosnek 2 ząbki
natka pietruszkikmin rzymski
chillisól,
pieprzwykonanie:Pierożki.
Mąkę wymieszaj z
solą i gorącą
wodą. Zagnieć ciasto i odstaw pod przykryciem.
Cieciorkę (namoczoną uprzednio przez noc) zblenduj drobno.
Cebulę posiekaj i przesmaż. Następnie dodaj rozdrobnioną
cieciorkę. Smaż dalej podlewając
olejem lub
wodą, aż zacznie zlepiać się na masę. Dodaj drobno siekaną
kapustę i miażdżony
czosnek oraz
przyprawy. Smaż dalej, aż
kapusta zwiędnie. Na koniec wymieszaj z siekaną
pietruszką. Z farszu i ciasta zlep pierożki tak, jak lubisz. Gotuj krótko w osolonej wodzie.
Bulion.
Marchew,
seler,
pietruszkę,
czosnek i
czerwoną cebulę pokrój na średniej wielkości kawałki. Wymieszaj z
przyprawami i
oliwą oraz
imbirem. Wyłóż na papier do pieczenia i zrumień w 200 stopniach. Przełóż do garnka, podlej
wodą i zagotuj. Dodaj
kapustę,
por i
liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem - im dłużej, tym lepiej.
Bulion podgrzewaj razem z pierożkami i dekoruj
natką pietruszki. Ja posypałam tez talerz domowymi
chipsami warzywnymi.
I pamiętaj... jedzmy ładnie!