ßßß Cookit - przepis na VEGGIE STOCK

VEGGIE STOCK

nazwa

Wykonanie

A little look into the past.
A little step on the side.
A little bit of nothing.
Mój kot ma w końcu ślicznie uszytą obrożę. Przystojny z ciebie 'klusek' Bechemocie, przystojny... Ale nie sraj mi już pod kołdrę :<
ESENCJONALNY BULION Z PIECZONYCH WARZYW z pierożkami z cieciorką
składniki:
bulion:
marchew (1 duża – ok. 140g)
seler 80g
kapusta 50g
pietruszka 50g
1/3 pora
1/2 ckazerwonej cebuli
1/2 żółtej cebuli
czosnek 2 duże ząbki
2 liście laurowe
ziele angielskie 2 ziarenka
sos sojowy
lubczyk 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
papryka słodka 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
cynamon 1/3 łyżeczki
wino białe półwytrawne 100ml
woda 1,5l
pierożki z cieciorką:
mąka pszenna 100g
ciepła woda 100-120ml
nieco soli
cieciorka 150g
kapusta biała 70g
jedna mała cebula
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki
kmin rzymski
chilli
sól, pieprz
wykonanie:
Pierożki.
Mąkę wymieszaj z solą i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i odstaw pod przykryciem. Cieciorkę (namoczoną uprzednio przez noc) zblenduj drobno.
Cebulę posiekaj i przesmaż. Następnie dodaj rozdrobnioną cieciorkę. Smaż dalej podlewając olejem lub wodą, aż zacznie zlepiać się na masę. Dodaj drobno siekaną kapustę i miażdżony czosnek oraz przyprawy. Smaż dalej, aż kapusta zwiędnie. Na koniec wymieszaj z siekaną pietruszką. Z farszu i ciasta zlep pierożki tak, jak lubisz. Gotuj krótko w osolonej wodzie.
Bulion.
Marchew, seler, pietruszkę, czosnek i czerwoną cebulę pokrój na średniej wielkości kawałki. Wymieszaj z przyprawami i oliwą oraz imbirem. Wyłóż na papier do pieczenia i zrumień w 200 stopniach. Przełóż do garnka, podlej wodą i zagotuj. Dodaj kapustę, por i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem - im dłużej, tym lepiej.
Bulion podgrzewaj razem z pierożkami i dekoruj natką pietruszki. Ja posypałam tez talerz domowymi chipsami warzywnymi.
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2014/02/veggie-stock.html