Wykonanie
Jedne z moich ulubionych
ciasteczek. Robi się je bardzo szybko, gorzej jest odczekać ten czas kiedy stygną. Zazwyczaj jest tak, że tylko chodzę i sprawdzam, czy już są twarde, odrywając i kosztując po jednym :) No i zawsze jakaś część
ciasteczek znika nim dobrze wystygną, a ta część zależy od tego ilu jest tych testerów :)
Ciasteczka posiadają dość dużo magnezu, wiec jeśli cierpicie na niedobry, jak ja to polecam :)Przepis wymyśliłam sama, ale robiliśmy takie
ciasteczka po raz pierwszy w podstawówce, jednak przepisu z wtedy nie mam, więc zrobiłam według siebie i wyszły pyszne :)
Składniki:300g
płatków owsianych (lub pomieszanych owsianych z jęczmiennymi)½ szklanki
cukru200g
margaryny lub
masła 82%2 łyżki
kakao100ml
mleka150g ziarenka (np.
słonecznik,
siemię lniane,
sezam lub inne)Tłuszcz rozpuszczamy, następnie dodajemy do niego
cukier,
kakao i
mleko. Całość gotujemy około 3 – 5 minut od zawrzenia. Następnie wsypujemy ziarenka i
płatki, po czym dobrze mieszamy.
Z gotowej masy formujemy łyżeczką niewielkie
ciasteczka, które układamy na papierze pergaminie i pozostawiamy, by dobrze wystygły (na co najmniej 2 godziny).
Gdy
ciasteczka będą twarde, odrywamy je delikatnie z papieru i układamy na talerz.
R E K L A M A